Vitányi István József

BerettyóújfaluKálvin tér 5.4. választókerület
2014 Jun. 22 17:31

Egyéjszakás kaland a Bihari Múzeumban

Az idén 10. alkalommal csatlakozott a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. A címben megfogalmazott „Egyéjszakás kaland, hogy minél több kulturális élmény szülessen”, maradéktalanul megvalósult, hiszen vége-hossza nem volt a közönséget szép számban vonzó és megmozgató programoknak.

Egyéjszakás kaland a Bihari Múzeumban

Amint azt Vitányi István országgyűlési képviselő megnyitójában elmondta, a mostani országos rendezvényhez közel ötszáz múzeum csatlakozott. A berettyóújfalui rendezvény mindig tematikusan épült fel, volt, amikor a víz, máskor a sport, a mostani viszont az első világháború kezdetének 100. évfordulója kapcsán a katonaélet köré szerveződött. Ennek jegyében először megkoszorúzták az első és második világháborús hősök emlékművét, miközben az Ifjúsági Fúvószenekar katonadalokat játszott. A múzeum udvarán pedig a nemrégiben megtalált, az első világháború berettyóújfalui iparos és kereskedő áldozatainak emléket állító táblát koszorúzta meg Vitányi István Bónácz János alpolgármesterrel, valamint Kállai Irén múzeumi igazgató. Miközben a Makk Kálmán Moziban az érdeklődők a János vitéz című rajzfilmet  tekinthették meg, a múzeum udvarán a szolnoki Szent László Katonai Hagyományőrző Egyesület tagjai a debreceni Gábor Dénes Katonai Szakközépiskola diákjaival karöltve korabeli fegyver, ruházat és katonai bemutatót tartottak.

A színpadon felüdítően hatott a Szederinda, a Bajnócza együttes szereplése, csakúgy, mint Kasza Marika és Karancsi Lajos előadásában a nótacsokor, valamint mint Szabó Lajos nótaénekes toborzó csokra és Szabó Éva szavalata.

Mindeközben a múzeumban térképkészítés zajlott a Karacs Ferenc Múzeum muzeológusaival, előadások hangzottak el a magyar katonahősökről, idegenvezetővel megtekinthették a Katonasors c. időszaki kiállítást, de egy szimulátor segítségével repülőre is ülhettek az érdeklődők.  Akik pedig megéheztek, a családi kantonban „Katona-kóstolón” vehettek részt.

Az udvari programok zárását 21 órakor katonakürt jelezte, takarodó fújásával.

Az éjszakai programok keretében a középiskolás helytörténeti vetélkedők győztesei mutatták be előadásaikat.

Kép és szöveg: Nyírő Gizella

Vitányi István József

Berettyóújfalu, Kálvin tér 5.
eseménynaptár